Contacta

Blog Archive

Lo RatPenat

"Mulu 1980"; una expedició accidentada.

La descoberta de la Sala Sarawak va ser la perla de "Mulu 1980". L' expedició anglesa que la va organitzar va patir tot tipus d'ensurts, incidents i, fins i tot, la pèrdua d'un dels membres.

Un equip d’espeleòlegs es va quedar atrapat dins el sumider d’una cova degut una tempesta que va fer pujar considerablement el nivell de l’aigua. Van poder ser rescatats per Tony White gracies una èpica immersió que va fer a pulmó lliure.

L’expedició es va haver d’interrompre degut a que molts dels seus membres van patir diversos episodis de febre. Posteriorment es va saber que era leptospirosis causada per la contaminació dels aliments per les rates de la selva.

Els episodis més greus es van produir degut als 600 mm de pluja que es van precipitar en tres dies i que van inundar el bosc i el campament. Durant aquest temps, el fotògraf Jerry Wolldridge va caure dins una cova i es va fer un tall molt gran a la cuixa. Van avisar al metge de l’expedició Jon Buchan perquè anés a cosir-li la ferida, però això va implicar un dia i una nit de caminada heroica per la selva, totalment inundada. L’endemà, just arribar al campament i quan s'havia estirat a descansar en una hamaca, li va caure a sobre un arbre podrit i el va matar.

Per acabar amb aquest cúmul d’accidents el Dr. Pete Bull, membre de l’equip científic, va agafar histoplasmosis i va haver de ser evacuat a l’hospital de Miri.

L’expedició, però, va culminar amb la descoberta de la Lubang Nasib Bagus i la colossal Sala Sarawak, que va compensar, en part, tants entrebancs i problemes.