Contacta

Blog Archive

Lo RatPenat

El canvi climàtic amenaça llocs del Patrimoni Mundial de la UNESCO


L’amenaça que planteja el canvi climàtic posa en perill 830 llocs inscrits a la llista del Patrimoni Mundial de la UNESCO, alguns tant emblemàtics con el Parc Nacional del Kilimanjaro, a Kenia i la Gran Barrera de Corall a Austràlia.

L'augment de la temperatura del mar i l'acidificació dels ocenas fa que els corals pateixin cada vegada més el procés d'emblanquiment que els condueix a la mort, i amb ells, la de milers d’espècies de peixos que hi viuen. També el canvi climàtic amenaça l’hàbitat d'animals tant rars com el lleopard de les neus al Parc Nacional Sagarmatha, al Nepal i l'evoca a l'extinció.

Les precipitacions extremes, els cicles de sequera, la humitat, els nivells de les aigües subterrànies i, en conseqüència, la química del sòl, inevitablement afectaran la conservació de restes arqueològiques, algunes d'elles bens del Patrimoni Mundial, com ara les  zones arqueològiques de Chan Chan a Perú, o les de Canadà, les de la Federació de Rússia o les de l'antiga capital del Regne Chimú, una de les ciutats més importants de l'Amèrica Precolombina. També aquest patrimoni arqueològic està sotmés a les altes temperatures que provoca la fusió del permafrost a la regió de l'Àrtic i eleven el nivell del mar. Aquest augment i les inundacions a causa del canvi climàtic podrien tenir efectes devastadors sobre els edificis i el teixit social de les ciutats i assentaments històrics, com ara  Tombuctú  a Mali (África) o Wadi Kadish i el Bosc dels Cedres de Déu a Líban (l'Orient Mitjà).

Dades de "Case Studies on Climate Change" de la UNESCO.